Bindweefselmassage

Bindweefselmassage bij Beauty & Wellness JBO

In dit artikel beschrijf ik deze 4 elementen:

  • • Wat is bindweefselmassage
  • • De behandeling
  • • De Technieken
  • • Voor welke problemen wordt het gebruikt

Bindweefselmassage: een massage tegen cellulitis, striae en andere klachten.


Bindweefselmassage wordt toegepast op de bindweefsellaag van het lichaam, dit is de laag die zich tussen de spieren en de huid bevindt. Bindweefselmassage is een reflexzonemassage, hierbij gaat men ervan uit dat er zich op het lichaam zones bevinden die in verbinding staan met alle klieren, organen en andere lichaamsdelen. Door deze zones te stimuleren, wordt ook het orgaan gestimuleerd en zullen blokkades verdwijnen. Zo'n prikkel wordt gegeven door middel van verschillende massagetechnieken met de handen. Deze technieken kunnen variëren van lichte aanrakingen (oppervlakkige strijkingen) tot het rollen van de huid. Door deze massagegreep wordt de huid en het bindweefsel gestimuleerd. Daardoor neemt de doorbloeding van de huid toe en verbetert de staat van het bindweefsel. Op deze manier kunnen zogenaamde 'verklevingen' verminderen.


De behandeling


De grepen worden op de rug uitgevoerd maar kunnen ook op de armen, benen, romp en gezicht plaatsvinden. Afhankelijk van de klachten duurt een bindweefselmassage tien minuten tot maximaal drie kwartier. De tijdsduur kan door meerdere behandelingen, verspreid over enkele weken, opgevoerd worden. Aangezien bindweefselmassage niet altijd even prettig aanvoelt, is het prettig om aansluitend een ontspanningsmassage te ondergaan. Vaak is dit in 1 behandeling te combineren, vraag de therapeute om advies.


De Technieken


Er zijn verschillende vormen van bindweefselmassage. Bij de oppervlakkige techniek wordt heel voorzichtig gemanipuleerd door middel van lichte strijkingen met vingertoppen. Een tweede techniek is het rollen van huidplooien om zo de bindweefsels vrij te maken van de onderlaag. De effecten van een bindweefselmassage kunnen zeer groot zijn. Na meerdere behandelingen kunnen klachten verdwijnen.


Voor welke problemen wordt het gebruikt?


Bindweefselmassage kan een positief effect hebben op verschillende klachten zoals hoofdpijn en migraine, buik en borstkas aandoeningen, maag en darm aandoeningen, doorbloedingsstoornissen, chronische verkoudheid, aandoeningen aan het bewegingsapparaat, gewrichtsproblemen en slapeloosheid. De technieken hebben een positief effect op een verslapte of slecht doorbloede huid en op cellulitis, striae en littekenweefsel.


Bron: Kenniscentrum AKB